Peecat
Image default
Dieren

Wat is kattentherapie?

Vertoont jouw kat ongewenst gedrag zoals overmatig miauwen of bijten naar vreemden? Dan moet je misschien kattentherapie overwegen.

Wat houdt kattentherapie in?

Kattentherapie is gericht op het aanpassen van het gedrag van katten. Daarom is het ook bekend als gedragstherapie voor katten. Dit type therapie richt zich op het verbeteren van problematisch gedrag, zodat ze beter kunnen omgaan met hun omgeving, eigenaars en andere mensen. Het wordt vaak begeleid door een gedragstherapeut voor dieren of een gespecialiseerde dierenarts. Het doel is om onderliggende oorzaken van gedragsproblemen te identificeren en deze aan te pakken met specifieke technieken.

Mogelijke gedragsproblemen

Waarom zou je een kattentherapeut inschakelen? Goede vraag. Daar zijn verschillende redenen voor, afhankelijk van het probleemgedrag:

 

  • Agressie: Dit kan zich uiten naar andere dieren of mensen. Therapie richt zich vaak op het identificeren van triggers en het aanpassen van de omgeving en interactie.

  • Onzindelijkheid: Katten die buiten de kattenbak plassen of poepen kunnen dit doen door stress, medische problemen of veranderingen in hun omgeving. 

  • Krabben aan meubels: Katten krabben om hun klauwen te onderhouden en hun territorium af te bakenen. Therapie kan zich richten op het aanbieden van alternatieven, zoals krabpalen, en het ontmoedigen van ongewenst gedrag.

  • Overmatig miauwen: Dit kan een teken zijn van verveling, angst, of medisch ongemak. Met een behandelplan vermindert dit gedrag.

  • Verlatingsangst: Sommige katten kunnen angstig worden wanneer hun eigenaar afwezig is. Het doel is om de kat geleidelijk te laten wennen aan de afwezigheid van de eigenaar en het creëren van een veilige omgeving.

Behandeltechnieken

Erkende dierentherapeuten beschikken over verschillende behandeltechnieken. Ze maken vooral gebruik van positieve bekrachtiging. Dit wil zeggen dat ze het gewenste gedrag belonen met lekkernijen of aandacht. Dit combineren ze met een desensibilisatie. Door katten geleidelijk bloot te stellen aan prikkels die problematisch gedrag uitlokken, zal de gevoeligheid van het dier verminderen. In sommige gevallen is een medische interventie noodzakelijk. Bij pijn of ziekte zal medicatie onderdeel uitmaken van de therapie.

Verschillen tussen rassen

Alle katten, ongeacht hun ras, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen die met therapie kunnen worden aangepakt.

Het gedrag wordt niet alleen bepaald door het ras, maar ook door andere factoren zoals de leefomgeving, sociale interacties, genetica, en eerdere ervaringen.

Hoewel sommige rassen bepaalde persoonlijkheidskenmerken hebben die invloed kunnen hebben op hun gedrag, kan elk dier ongewenst gedrag vertonen als reactie op stress, angst, verveling of gezondheidsproblemen. Enkele rassen staan bekend om specifieke temperamenten, zoals:

  • Siamese katten: extraverter en vocaal, gevoelig voor verlatingsangst.
  • Persische katten: rustiger, maar kunnen problemen hebben met stress door veranderingen in hun omgeving.
  • Bengalen: kunnen destructief gedrag vertonen als ze zich vervelen.

Omdat elke kat uniek is, is gedragstherapie altijd aangepast aan de specifieke situatie en behoeften van het dier in kwestie. 

 

https://huisdierentherapie.be/nl/kattentherapie/